srijeda, 3. listopada 2012.

Novinari!

Biti novinar ne bi smio biti tezak posao, bar u danasnje vrime. Informacija ima na sve strane i samo istrazivanje necega je postalo tako lagano da se i ne triba izac iz ureda. Toliko toga se desava u svijetu, toliko nepoznanica, toliko zanimljivih stvari, mogucnosti su ogromne...

Ali, kako nista u nasoj dragoj drzavi nije normalno i jednostavno tako nije ni novinarstvo.
Danasnji novinari su na razini... mene, samo sta njih neko placa da pisu gluposti. Realnost...

Svaki dan na poslu procitan koji portal na netu, jel eto ne kupujem novine jel je neisplativo, sve vijesti su na internetu i novine u fizickom izdanju su vise beskorisne. Citam da vidim sta se desava, i lako je to sta sami novinari nemogu nac nesto o cemu pisati, nego i ono sta nadju je obradjeno tako lose da izgubis volju citat i nesto sta bi te moglo zanimat.

Jedan od problema je sta je istrazivanje svedeno na nula. Novinari ili prepisu od netkoga tko se bar malo potrudija ili cisto daju odluku o novosti po svojoj percepciji. A takva percepcija je u vecini slucajeva glupa.
Novinari ocito ne razumiju da njihove vijesti, i njihovaa razmisljanja, bitno pridonose tome sto ce jedan individualac misliti o istoj toj vijesti.
Iz toga dolazi drugi problem, a to je sto vecina novinara ne gleda netku situaciju objektivno vec daje svoje subjektivno misljenje o tome.

Osobno, ako vidim vijest, prilazim joj objektivno i primam cistu sirovu informaciju. Npr. Ako je vijest neko ubojstvo, briga me sta novinar pise zasto? razlog? posljedice?  i takve stvari. Ja samo procitan i zapamtim cistu informaciju, dogodilo se to, taj covik je ubio tog covika tada. Ostalo me ne briga, jel ostalo je sve nagadjanje.

Jedno od najgorih stvari koje me iritiraju su, kad vidim kolumnu ili pricu koja je egzaktno prepisana iz drugih portala. Novinari nemaju dostojanstva ni dodati nesto na vijest, ili pak malo to preformulirati nego samo naprave copy-paste. I za to ih se placa?
A da ne govorim neka glupa prica, njacesce o nekakvim glupim istrazivanjima koje su proveli neki glupi "strucnjaci"... Mislim, zasto ako su vec novinari tolko nesposobni, zasto urednici, tj. ljudi koji brinu sta ce se objavit to ne zakinu odma. Jedno je sta novinar pise gluposti, a drugo je to sto mu i nadredjeni to dopusta.

Dragi novinari, kada pisete o tome kako su "strucnjaci" dosli do saznanja tipa, da 53% lijevoruke  zene, izmedju 175 i 183,5 cm visine, koji zive 3 do 5 km od mora  imaju 12,345% vece sanse za orgazam nego druge, onda pobogu razmislite samo o jednoj stvari: Koji su to strucnjaci, i ZASTO, ako je vec strucnjak, on provodi svoje jebeno virme racunajuci neku glupu statistiku umisto da radi nesto konkretno kao pravi strucnjaci?
Jel dragi novinari, da taj idiotski strucnjak sluzi icemu ostalome, on nebi provodija svoje vrime istrazujuci neke gluposti.

U Hrvatskoj evo danas, NE POSTOJI dobar news portal. Jednostavno nema portala koji ce prenjeti situaciju kakva je.
Mi samo trazimo da nam objavite vijest, na nacin da istrazite ako imas sta istrazit a ako nema ne pisete svoje komentare nego nam date sirovu informaciju. A ako vec nema vijesti onda napisete neku zanimljivost tipa da za razliku od  novinara, normalni ljudski mozak tezi oko 2% njegove ukupne tezine, te uz to dodate neke relevantne podatke, cisto da se popuni stranica...

Nema komentara:

Objavi komentar