petak, 16. studenoga 2012.

Hrvatski generali

I eto dosao je i tome kraj. Posljednja dva generala su na slobodi nakon druge pravomocne presude.
Kraj jedne velike buke u nasoj regiji.

"Pravda je zadovoljena", rekli bi mnogi.I slazem se sa njima, no oni misle na pravdu o kojoj su generali nevini i da su zasluzeno slobodni. Ja mislim na pravdu kojoj su odsluzili kolko su mozda i tribali, i pusteni su na slobodu.

Osobno mi je drago za njih jel vjerujem da nisu zasluzili 20-ak godina svaki. Ali mislim da su zasluzili stat u zatvoru ovoliko koliko jesu. Mozemo govorit sta hocemo, no realne cinjenice govore da ni sa jedne ni sa druge strane nije bilo sve kako triba. Sa jedne strane racunam, to je ipak rat i tesko je drzat nekakav red sa nekim tko te zeli ubiti, no pravila su tu da se drze najbolje sta mogu, i Hrvatski generali su se bar po meni drzali kolko su mogli, i htjeli. Nisu do kraja i nisu sveci, i vjerojatno su napravili i oni sranja za koja su morali platiti, i po meni su platili.

Da li triba okriviti "izdajnike" koji su pomogli da ga se nadje neznam. No razmislimo o tome sa druge strane. Sto da nisu? Sto da gosp. Sanader i gosp. Mesic nisu radili ponekakvim naredbama EU-a i Haag-a?
Gotovina i Markač bi bili u Hrvatskoj i sta onda. Pregovori bi kasnili 2-3 godine, a oni sami vjerojatno nebi smjeli nikad izac iz Hrvatske. Bili bi heroji Hrvata koji su zatoceni u svojoj drzavi.  Bi li itko tio cidjeti svoga heroja, covjeka kojeg 99% branitelja cijeni i na neki nacin voli da bjezi? Da bjezi cijeli svoj zivot i gleda kad ce ga uhvatiti?

Naravno da ne.
Cak i sama cinjenica da je bjezao koju godinu, se moglo izbjec. Mozda da se odmah predao, moga je ovo sve zavrsit tko zna kada i zivit u miru od tko zna kada kao sta ce od sada! A Hrvatska je mogla vec bit clanica EU-a.

Zasto bjezati od pravde? Zasto bjezati ako znas da nisi kriv? Mozda nisu vjerovali pravdi? Mozda su se bojali da ce bit lutke politicke igre. Svega tu ima. Ne virujem da su bili svetci u tim ratnim danima da bi toliko bjezali i vjerujem da su i oni radili stvari sto nisu tribali.

Al eto sve je gotovo, i svi su vise manje sretni. Volio bih da se to ratno poglavlje Srbije i Hrvatkse zavrsi sto prije. Sta je bilo bilo je. Sitimo se najhrabrijih sa jedne i druge strane. Jel oni su radili ono sta su morali, i mi smo radili ono sta smo morali. To je bio rat i sranja su se ocekivala. Vrime je da zaboravimo to sranje u koje nas je uvela politika sa jedne i druge strane i da rjesimo nesuglasice. Srbi i Hrvati ce imat gorak okus jedni od drugih jos vjerojatno koju generaciju. Al vjerujem da ce taj okus bit sve blazi i blazi i da ce ono sta se dogodilo ostati u povijenim knjigama kao nesto sta je bilo i oko se cega netriba puno zamarati.

Pozdrav svim zrtvama rata kojeg nisu htjeli u Hrvatskoj i Srbiji.

Nema komentara:

Objavi komentar