ponedjeljak, 22. rujna 2014.

Novinarstvo ili popunjavanje praznih rupa?!

Sjecate li se kada ste zadnji put procitali objektivan tekst u novinama ili portalu?
Ja ne...
Danasnje novinarstvo je spalo na copy-paste clanke te se sve svodi na to da, ako jedan napise, da se ostali niti ne trude dati svoje vidjenje situacije ,nego samo prepisu tekst ili cak stave link na originalnu vijest.
Danas imamo slucaj da kada procitas neke vijesti na jednom portalu, kao da si procitao na svim portalima sa minimalnim odstupanjem u detaljima.

Da li je novinarstvo spalo na to?
Dodje mi zao nasih umirovljenika koji se boje upaliti racunalo (ako ga imaju) te kupuju novine svaki dan.
Vecina novina se svodi na minimalno 30% reklama 20% konkretnih i originalnih vijesti te 50% teksta koji sluze da popune rupe nastalih od takozvanih "popunjivaca rupa".

Razlog zasto imamo sve manje kolumna u novinama ili portalima su te sto su vecina subjektivnih misljenja pisaca vec uvuceni u tekst koji bi realno trebao biti objektivan.
Imamo novine koje skoro i prije nego sta pocnu pisati o policijskim izvjestajima pisu te vec osudjuju situacije kako ih je volja.
Novine imaju obrnutu politiku od pravosudja., naime u pravosudju si neduzan dok se ne dokaze krivnja, dok u novinama i medijima si kriv dok se ne dokaze suprotno.

Pa imamo branjena i osudjivanja razlicitih situacija zavisno o volji i raspolozenju citaca. Pa tako ako imamo veci broj umirovljenika koji citaju nesto onda se osudjuje sve sta je protiv njih. Ako ih cita mladja publika onda su za njih, a ako je narod globalno protiv crkve onda i novinarima smeta crkva, naravno do prvog blagdana gdje se pise o vjeri i religijii te koji je politicar bio u kojoj crkvi.
U Hrvatskim medijima su uglavnom tuzne vijesti jer su svi tuzni, svi su protiv politicara pa su i novine protiv politicara. Svaka vijest se krivi tako da se na jedan nacin osudjuje nesto ili nekoga bez obzira da li je to realno ili nije.Ako se nadje i neka dobra vijest, objavi se u kontekstu kako to nije tako dobro kako izgleda ili da se nesto smjera....

Jedna od najglupljih situacija kad citam je kad citiraju druge novine o nekom tekstu te na kraju daju link na taj tekst. Mislim stvarno?
Di je nestalo istrazivacko novinarstvo?
Pa ako vec nemozes sam doci do vijesti nego si je dobio od drugoga, onda je napisi objektivno i na svoj nacin. Nemojte kopirat druge jer ispadate neprofesionalno i vise nego sta ste do sada.

U hrvatskoj fali neki novi val neceg novoga pogotovo u klasi online portali. Jer trenutacna situacija je otuzna i pomalo smijesna.
Danas svatko moze biti novinar i pisac ali ako nesto nudis po nekoj cijeni onda je neozbiljno da ti to popunjava neki nedovoljno obrazovani,  polupismeni pisac kao npr. ja, vec je potrebno netkoga tko zna kako nesto kreativno napisati i ponuditi na citanje.... Mozda takvih vise nema?Nema komentara:

Objavi komentar