ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

Auto 21. stoljeća

U zadnje vrime se vozim razlicitim autima i skuzija sam da se sve svodi na isto.Primjetio sam da automobili uzimaju tehnologiju sa zadrskom. Ako i postoji nesto tehnoloski napredno, onda to spada pod datnu opremu.Auto industija bi trebala podignuti razinu.
Postoje neke stvari koje mislim da bi automobili trebali imat pod standardnom opremom.
A to su:

1. Usb utor
Danas imamo laptope,pametne mobitele, pametne satove, tablete i ostale stvari kojima je potrebna struja.Imamo 12V punjac koji se perforirao iz starog upaljaca za duvan ali jbg. opet treba adapter sa toga na USB.Ako se punjac mobitela mogao standardizirati,
(F you Apple) onda valjda mogu staviti i USB prikljucak ili dva, za gadget freakove ili one koji putuju malo duze kao npr. ja i potrebna im je energija.

2. 4 zracna jastuka
Sigurnost je veoma vazna i sve auto kompanije se zaklinju da je njihovo auto sigurno.
Danasnja pravila, i vrijeme nalazu da imamo zracne jastuke straga. Princip je relativno isti kao is sprijeda.Mjesta ima.

3. Alarm
Auto je vrijedna stvar. Pogotovo novo auto. Alarm bi tribao biti standardna oprema svakog novog auta.U danasnje vrijeme kada su lopovi spremni opljackati i pekaru, trebalo bi se ozbiljno zastititi  svoju vrijednu pokretninu.

4. Mjesto za pametni mobitel
Jeste li malo pogledali upravljacku konzolu na novom autu?
Razmislite realno koliko od svih tih botuna koristitie cesto? 20%? 30%?
Ako pogledate povise konzole uglavnom ce te vidjeti prostrani "plasticni travnjak" do stakla koji nicemu ne sluzi i samo produziva auto.Barem da mozes staviti nesto, nego nista, jer uglavnosm sklizne i padne kada malo zakocite. U danasnjem svijet gadgeta i elektronike, mjesta za gadgete su potrebna. Mobitel bi trebao imati svoje mjesto na konzoli u slucaju da zelite pricati sa nekim. Vjerujem da je sigurnije javiti se na mobitel koji stoji na nekom svom stalku te upalit razglas nego uzimat mobitel i drzat ga jednom rukom u voznji.

5. Straznje mjesto za punjenje gadgeta
Isto kao i stavka 1. samo za straznja sjedala. Mislim da su straznja sjedala podcjenjena i zaboravljena. Toliko toga bi se ugodno moglo koristiti na straznjim sjedalima, no uglavnom nemozes jer i ako imas auto-punjac on je uglavnom samo sprijeda te na sredini. Ako i imas dovoljno dug auto-punjac, on uglavnom mora ici preko sredine vozila gdje je mjenjac i rucna kocnica. A to nije bas lijepo ni sigurno. Dodatni USB straga nebi bacio troskove izrade auta tko zna koliko, a bilo bi veoma korisno.

6. Grijaca sjedala
Zima,jutro. Ulazis u auto i smrznes se ko *icka dok grijanje ne proradi posteno.Danas postoje prekrivaci na struju koji kostaju 100 kn.... Takva tehnologija bi se lako mogla iskoristiti u autu, te sa obzirom na cijenu i rasirenost moglo uvesti pod standarnu opremu.

7. Grijaci volan
Ako pogledate na e-Bay i potrazite samozagrijavajuce rukavice vidit ce te da kostaju maksimalno 30 kn.Ako ja imam rukavice koji se griju spajanjem na USB onda je grijanje volana tehnoloski tako ostarilo da bog zna zasto ne postoji u autu kao standardna oprema.
Ovo je mozda i potrebnije Zimi ujutro od grijaca sjedala, jer kada udjes u auto onda si u nekakvoj jaketi pa mozes voziti i pretrpiti hladnocu.Ali ako nemas rukavice onda ti se ruke smrzavaju i kada se upali grijanje.

8.Led svjetla za citanje
Nema nista gore nego kad vidim ona socijalna svjetla za citanje u novom autu.
Mislim da vostana svijeca daje vise svijetla od onoga.
Imamo LED rasvjetu koja je danas bagatela(pre jeftina) i koja ne crpe previse energije a daje ostro fokusirano svjetlo. Heloooo... Use it please.

9. Automatsko zatvaranje auta
Nisam siguran, ali vjerujem da se princip zatvaranja vrata auta koristi jos od prvog Ford-a.
Ako nije vjerojatno je slican. Mislim da je vrijeme da se promjeni. Vrata koja se otvaraju kao obicna kucna su old-age. Osim sta su stara, neprakticna su pri ulasku i izlasku te postoji dobra mogunost da udrete u drugo auto na parkingu. Klizna vrata su modernija i prakticnija.Klizna vrata koja se zatvaraju sama i zakljucavaju su prakticnija i finija.
straznaja se komodno mogu prema nazad otvarat kao i kod kombija, a prednja(buduci da su ima nazad straznja vrata) se mogu otvarat prema naprijed gdje ima dovoljno mjesta povise prednjeg kotaca da se stavi zlijeb za otvaranje.


Nema komentara:

Objavi komentar