srijeda, 1. travnja 2015.

Ujedinjeni Narodi

Dosao sam do zakljucka da su UN jedna velika geopoliticka sprdnja od organizacije, napravljena da se prilagodjava pojedinim zemljama i njihovim interesima.

Osnovana da pruza internacionalnu kooperaciju nakon drugog svijetskog rata, ali isto tako kao zamjena za "neefikasnu" Ligu Nacija.

Po cemu je UN efikasan?
Da li itko uopce obadaje UN?

Nekoliko razloga zasto mislim da UN ne sluzi svojoj svrsi:
1. Ljudska prava.
Promovira se sloboda svima, jednakost bez obzira na spol,rasu,religiju,jezik, velicinu penisa i ostalog....
Koliko je to efikasno? 0%
Imamo clanice UN koji ne davaju zenama da voze, da uopce izlaze iz kuce bez pratnje muskaraca. Imamo siroki rasizam u njenoj predstavnici SAD. Sta Kina radi svojim ljudima, se ne isplati ni govoriti. UN je tu da kaze: "Nije vam to dobro!" i sve ostane na tome.

2. Svjetska sigurnost
Prvenstveno je osnovana da se ne dogodi 2. svjetski rat opet. Ali kad se pogleda bolje, neznam da li je prosao iti jedan dan iza rata da se nije ratovalo?
Svi ratuju protiv svih na jedan ili drugi nacin.Nitko ne pita UN: "Smijem li u rat!"
Jer i ako bi pitali, UN bi rekao ne mozes, a drzava bi svejedno osla u rat. bez posljedica bar nekih drasticnih.Vidimo situaciju u Ukrajni prema kojoj je potpisan ugovor o integritetu zemlje za zamjenu za nuklearno oruzje. Integritet se narusio,ugovor je ocito potrgan, UN je napraviooooo....hmmm....nista!

3. Jednakost.
Jednakost i kooperacija su jedno od fundamentalnih temelja UN-a.
Svi su jednaki.
Svi osim pet zemalja koji imaju Veto na sve sta se desava.
SAD,Rusija,Kina,Francuska i V. Britanija.
Ok, mozda mora biti neka hijerarhija i netko tko ce drzati red, ali problem je sto bilo koji nered u svijetu ukljucuje jedno od ovih pet zemalja.A nije bas da su sve zemlje veliki prijatelji pa jednoglasno odlucuju, nego se vise odluka svodi na pokazivanja ciji je veci.

4. Ekologija
Kyoto protokol koji donosi cijeli paket ekoloskih mjera se ne postiva od nekih clanica.
Posljedica: Nikakva
Vjerujem da bi bile ogromne sankcije tim zemljama da nisu vazne.

5. Dekolonizacija
Da u 21. st. jos imamo kolonije.
UN pokusava dekolonizirati svijet al kako to napravit kada vecina zemalja koja ima koloniju su ove iz top 5.

Jedina svjetska organizacija koja ima sirinu i duzinu ne sluzi nicemu osim rijeci.
Mozda jedina organizacija koja i moze nesto promjeniti u svijetu, al jednostavno nemoze jer se uvjek nadje jedna od 5 zemalja koja se protivi necemu jer je protiv njihovih interesa.

Kada se stvar stavi na papir (a za to je ocito UN jedini dobar) onda se moze vidjeti da UN bez nekakvih strukturnih reformi sluzi samo da bi se moglo reci: "UN, kooperacija svih zemalja, al ako necete nemorate, i dalje vas volimo!".

Nema komentara:

Objavi komentar