utorak, 30. kolovoza 2016.

Zabrana nošenja burke

Islam i njegovo ponašanje prema ženama je veoma diskutabilno pitanje za zapadnu kulturu
Islamske žene, osobno sažaljevam. Njihovo oblačenje tradicionalne islamske odjeće u zadnje vrijeme potiče razne polemike,koje se po meni mogu rješiti na gladak način.
Da li treba zabraniti nošnju stvari kao nikab,burka,čador i hidžab?
U domaćem društvu to donosi dosta nelagode, no to je više zbog ukorjenjene kršćanske vrijednosti.
Zabranjivanje nošnje takve odjeće se krši osnovno ljudsko pravo. To je dobar argument kada musliman dođe u Europu. Ironično, tražeći prava u tuđoj zemlji dok vjerojatno cijeli život šutiš u svojoj je druga stvar,ali kako kažu mudri ljudi:"na dobro se lako naviknuti!"

Sa druge strane imaš zapadne političare koje zbog multikulturalne raznolikosti ne može zabraniti nešto jednima, jer otvara vrata za druge zabrane. Jer ako se tradicionalna islamska odjeća ne može nositi, kako odrediti da je bikini dobar? Da je Škotski kilt dobar? Pa ako netkome smeta,zašto ne zabraniti rabatinke? Zabraniti vrstu odjeće samu po sebi se ne može. I to znaju mnogi muslimani koji traže prava.

Rješenje problema se može naći ali se ne treba gledati pravo odjevanja ovoga i onoga,već se treba gledati na pravo osobe da odbije surađivati sa osobama kojim ne želi.
Možda se zadire u diskriminaciju, no ako se dobro izvede i argumentira onda nema diskriminacije.
Poticanje  muslimanskih žena da se neke stvari ne mogu nostiti, će po meni imati puno veći utjecaj afirmiranja stranaca na naš način života nego same zabrane.

Imate trgovinu, uslugu ili nešto, te u njoj je kamera. U trgovinu ulazi gospođa sa burkom.
Zakon mora dozvoliti da vi nju ne poslužite. da li je to diskriminacija? Ne ukoliko se argumentira na način da zbog sigurnosti vašeg objekta vi zahtjevate da vidite nečiju glavu.
Isto tako vi imate pravo znati sa kime radite, tj. poslujete.To je vaše pravo.Isto kao kada uđete u bilo koju javnu ustanovu, vi morate maknuti sva pokrivala.Nema razloga da to ne bude pravilo i za muslimanske žene.

Ukoliko bi se zakonski dopustilo ljudima da zabrane bilo kakva pokrivala za glavu kada ulaze u njihov prostor, što ne mora uvjek značiti burka ili nikab nego i sama kapa ili naočale (što i ovako spada u normalni bonton), uveliko bi se pomoglo da jednostavno ljudi ne žele raditi sa takvim ženama. 
Zabrana nije ništa drugačija nego ona koja dopušta utanovama da ne ulazite u kupaćim ili čak nova po jadranu gdje turisti moraju obući majcu.Ako tako nešto ne zadire u diskriminaciju onda i zabrana tradicionalne muslimanske odjeće isto ne zadire.

Suzbijanje kulture te religije je isto nepostojeći argument budući da u europi postoje muslimani koji ne nose nikabe i burke,što očito znači da to nije mandatorno.Ako gospođa muslimanske vjeroispovjesti iz Francuske nosi "normalnu" odječu, onda može ista ta žena iz Sirije nositi.

Žene mogu hodati u čemu god hoće na ulici. Budimo realni, svatko je vidio svašta na ulici. Isto kao i sa burkama,to je samo nešto na šta okreneš glavu. Na to se ne može utjecati,i mislim da se nebi smjelo.

10 trgovina u gradu koje ne dopuštaju pokrivala za glavu možda neće nikoga zabrinuti, ali kada imaš stotine, onda osoba kojemu je očito važno da nosi nikab, neće tu ostati.A ukoliko ostanu onda moraju jedan dobar dio iz svoje kulture ostaviti za sobom.

Kao i sve u današnje vrijeme,ako želiš raditi nešto po svome,to radi u svoja četiri zida.
Promoviranje  ovakog načina rada u lokalnim zajednicama zapadne kulture će uvelike otežat ljudima sa različitom kulturom koja nije u skladu sa našom da se prilagode.Jer samo takvom prilagodbom se može održati stabilna respektabilnost među ljudima.Nema komentara:

Objavi komentar