petak, 10. svibnja 2013.

Stvari koje bi tribale bit standardne u 21. st.

Zivimo u 21. stoljecu, moze se rec da je ovo nekakvo napredno doba, gdje tehnologija i drustena globalizacija, a samim time informacija dolaze do covika nevjerojatno brzo.
Covjecanstvo je doslo do nekakvih resursi i mogucnosti, no i dalje sve to izgleda mlitavo i postoji dosta stvari koje mozemo napraviti i pojednostavniti, a jednostavno to nismo napravili. Zasto?

Neke stvari sta bi ljudski rod, s obzirom na svoju trenutacnu poziciju trebao vec imati tj. koristiti:

Vjetrenjace/solarni paneli na kucama
Informatizacija i potraznja za nekakvom energijom je postala trazena aktivnost danas. Energija poskupljuje zbog povecane potraznje, dok ponuda tu potraznju ne prati.
Zasto se toliko komplicira sa privatnim vjetrenjacama i solarnim panelima. To je postala relativno jeftina tehnologija i trebala bi se maksimalno korisiti. Svi bi profitirali, i svi bi povecali potrosnju, jel nas nebi bilo briga koliko struje koristimo, iz samog razloga sta bi je vecinu sami proizvodili. Solarni paneli nikome ne smetaju, dok sa vjetrenjacama po zadnjim saznanjima imaju probleme ptice( ocito im smeta) no sve u svemu, tehnologija koja mora biti dostupna. Obnovljiv, cist izvor energije. Zar tome ne tezimo?

Centralizirani sustav indetifikacije
Za jednu stvar ti triba osobna, za drugu, zdravstvena, za trecu prometna, putovnica... Toliko kartica  i papira u kojoj je 75% istih stvari kao na svim drugim. Iritantno. Jedna kartica za sve. Biometrijska, sa cipom. Svi podaci na njoj,pa i ne tribaju podaci, dovoljan je kod sa kojim bi sluzbenici pristupili serveru na kojem se nalaze podaci. Sve na jednom mjestu. Mozda mislite: "Sta ima doktor gledat koliko iman parking kazni?"... Uredu... Stvar bi se rjesila kao recimo u Windowsima. Isto kao Windows Accounts, razliciti odjeli i korisnici bi imali pristup razlicitim djelovima vaseg profila. Policajci bi vidili samo svoje, lijecnici svoje, poreznici svoje. Gledajmo to kao jednu vasu datoteku u kojoj bi se nalazili razliciti dokumenti, gdje samo odredjeni ljudi mogu gledati samo svoje. Sve bi se spremalo na centralne servere koji bi imali svoje Backup-e na recimo drugom kraju zemlje ako se prvome nesto dogodi.
Ne bi se dogodilo da pokazete jednu ispravu, i onda vas traze drugu, da potvrde tu. Manje papirologije, manje komplikacija. Idealnii i  jednostavan sustav. Tezimo jednostavnoscu?

Trgovina sa real time azuriranjima
Koliko puta smo se nasli u situaciji da gledamo nesto na internetu, pa kad nadjemo, dodjemo u trgovinu a oni kazu:"Nestalo!"
MAMU TI....
Kako tesko moze bit spojiti kasu sa web trgovinom? Cim se nesto potrosi i naplati, posalje se ista informacija na sluzbeni web, da je raspoloziva kolicina smanjena....
Nema zivkanja:"Imate li to?" nema vise rezervacija, ili ima ili nema. Jos jedna mala al iritantna stvar koja nije teska za napraviti.

Auta na neko alternativno gorivo
Postoje, nemojmo se zavaravati. Zemlja ne ovisi o nafti tolko koliko se prikazuje. Stvar je u tome sta se alternativna rjesenja nadju, no ne nastavlja se sa istrazivanjem.
Alternativa ima nekoliko, nema razloga da se to ne upogodni malo jace. Triba samo stat i udubit se u problem. Svijet posjeduje gadljivo inteligentne ljude. Daj im resurse i malo vrimena, i imat ce mo gorivo, kojece bit duplo jeftinije i duplo efikasnije. Struja,Vodik,bio gorivo, nije vazno nesto triba doc.Vrijeme je za nesto novo, industrijalizacija je zavrsila, a sa njom je vec ovisnost o gorivu tribala nestat.

Online Knjizara
Ja san informaticar, i samim time malo blaze prihvacam nove tehnologije i gadgete.
Jedna od njih je i E-book. Tablet namjenjen samo citanju.
Kad bi se digitalizirale knjige, ne bi tribali knjizare. Jedan tablet, milijun primjeraka. Samo odemo u svoju virtualnu knjizaru ( Koju mozemo naplacivati isto kao clanarinu u normalnoj) i odaberemo. Cak bi odabr bio laksi jer bi imali nekakav pretrazivac koji bi nas uputio u stvari koja bi nas mogla zanimat.
Knjige,lektire, casopisi... sve se moze digitalizirati i samim time naplacivati kao normalna stvar, pa i jeftinije jel bi se ubila fizicka proizvodnja i samim time smanjilo cijenu proizvoda.
Uz jedan posebni "citateljski" protokol sigurnosti koji bi cuvao neautorizrana stiva, i samim time pojednostavnio uredjaje (ne napravit tablet sa dodatnim mogucnostima, nego samo citac) , sigurnost i prava autora bi bila zagarantirana.Zamislite ujutro na stolu uvjek novi broj novine, a da niste isli po njih u ducan. Usteda je ogromana a i ekologija bi odahnula... Imali bi vise hlada od stabala...


Javni prijevoz sa punjacima
Danas svatko ima ili laptop, tablet,mobitel, mp3 player... Mislim da bi putovanja bila puno brza i zanimljivija kad bi uspjeli koristiti svoje tehnoloske gadjete za vrime putovanja. A pogotovo onog dugog. Zasto u autobusima za svako sjedece mjesto nema nekakava vrsta punjaca? Nesto kao u autu. To nije tesko napravit. Iovako svako sidalo ima svjetlo, pa zasto ne spijit i nekakav prikljucak za punjac. Kako bi lipo ic na neko putovanje u inozenstvo i cijelim putem igrat neku igricu na laptopu, bez bojazni da ce se potrosit baterija... joooooooj.....

Nema komentara:

Objavi komentar